Jeta dhe veprimtaria e Sulltan Sulejman Kanuniut (pjesa I)


Sulltanët Osmanë – 19

Sulltan Sylejman Kanuniu, i cili doli në fron me 30 shtator të vitit 1520, ishte i vetmi djalë që i mbeti gjallë Javuz Sulltan Selimit dhe që lindi në vitin 1494 nga Hafsa Sulltania në kohën kurë Javuz Selimi gjendej në Trabzon si sanxhak bej. Sylejmani fëmijërinë e kalon në Trabzon ku mëson shkencat e lindjes dhe merr të gjitha njohuritë e islamit. Në vitin 1508 ai bëhet sanxhak bej i Shebin Karahisarit dhe po atë vit i Bolu-s. Më pas në vitin 1509 emërohet si sanxhak bej i Kefe-s. Në vitin 1512, kur i ati bëhet Sulltan, Sylejmani vjen në Stamboll dhe në vitin 1513 emërohet sanxhak bej i Manisës. Këtu ai qëndron deri në vitin 1520 kur edhe del në fron. Disa historianë atë e quajnë edhe si Sylejmani i 2-të për arsye të Emir Sylejmanit, i cili në periudhën e fetretit, pra të periudhës së ndërmjetme, qëndroi në fron si Sulltan. Por në perëndim Sylejmani njihet më tepër si Sylejmani Madhështorë (Madhërishëm) ose Turku i Madh. Kurse në dekumetet e shkruara të periudhës Osmane, ai njihet më tepër si Sulltani Ligjvënës (Kanuni).

Kur Sulltan Sylejmani i Madhërishëm doli në fron nuk e largon nga detyra veziri azamin (kryeministrin e sotëm) Piri Mehmet Pashain por, kërkon që ai të vazhdojë me detyrë. Me propozimin e tij ai e suprimon ligjin që kishte vënë i ati i tij për ndalimin e importit të pëlhurave nga Irani që tregtoheshin në Bursë dhe Halep. Ky veprim i tij bëri që tek prodhuesit dhe tregtarët Osman të fitojë respekt. Po ashtu edhe ndaj jeniçerëve kur doli në fron u sjell dorëlëshuar.

Në kundërshtim me të atin Javuz Sulltan Selimin, i cili e grumbulluar tërë autoritetin tek ai, Sylejmani mbajti marrëdhënie të mira bashkëpunimi me ata që kishte afër dhe me kryeministrat.

Sulltan Sylejmani i Madhërishëm gjatë 46 vjetëve të sulltanatit të tij 13 herë doli në fushata luftarake. Në historinë e shkruar osmane Ibrahim Pashai ishte kryeministri që është përmendur me epitet “i vlefshmi” dhe “i përmbajturi” dhe që i vuri vulën periudhës së parë të Sulltan Sylejmanit të Madhërishëm. Fushata e parë ushtarake që ndërmori Sulltan Sylejmani i Madhërishëm ishte ajo e 29 gushtit të vitit 1521, e cila përfundoi me marrjen e kalave të Beogradit, fitore kjo që i dha Sylejmanit titullin “Ngadhënjimtarit të Beogradit”. Kurse fushata e dyt e madhe ishte ajo e korrikut të vitit 1522 ku ai i eliminoi Kalorësit e Rodosit që bëheshin pengesë e lidhjes me rrugën detare të Osmanëve me Anadollin e Egjiptin. Ai kështu e bashkëngjiti ishullin tokave osmane. Sulltanati i Sulltan Sylejmanit të Madhërishëm që vazhdoi për 46 vjet mund të ndahet në dy periudha themelore. Periudha e parë fillon në janar të vitit 1532 kur ai në kundërshtim me hierarkinë e burokracisë Osmane emëron si kryeministër të shtetit Osman Ibrahim Pashain. Historianët thonë se në këtë emërim ndikoi shoqëria që pati Sylejmani me të gjatë kohës kur kishte qenë si princ trashëgimtar në Manisa. Këtë afërsi Sulltan Sylejmani e tregoi duke e martuar Ibrahim Pashain me të motrën e tij Hatixhe Sulltanen. Po ashtu ai i dhuroi Ibrahim Pashait një pallat në Sheshin e Kuajve (At Meydani).

Dasma e Ibrahim Pashait me motrën e Sulltanit zgjati prej 22 majit deri më 5 qershor të vitit 1524 dhe kur gjatë kësaj periudhe më 28 maj lindi edhe princi Selim kjo bëhet shkak që të mendohet se kjo martesë ishte e mbarë. Mirëpo Ahmet Pashai, i cili mendonte se iu është cenuar e drejta nga që duke qenë kryeministër u dërgua si prefekt në Egjipt proteston dhe në janar të vitit 1524 në Kajro ngre krye kundër Sulltanit Osman.

Kështu 2 muaj pas martesës Ibrahim Pashait, i cili tani ishte kryeministër, iu dha detyrë për të shtypur kryengritjen në Egjipt. Këtu Ibrahim Pashai korri një sukses të madh dhe pasi vendosi qetësinë e cila do të vazhdonte 1 shekull, thirret në Stamboll për të shtypur kryengritjen e jeniçerëve. Edhe kjo kryengritje shtypet në mars të vitit 1525. Vitin që vjen me 29 gusht në Mohaç ushtrisë hungareze i shkaktohet një humbje e madhe dhe vritet mbreti Lajosh. Kështu qendra e Shtetit të Hungarisë, Budini (Budapesti) bie në dorë të osmanlinjve. Kjo ishte fushata e tretë e Sulltan Sylejmanit. Ndërsa fushata e katërt e sulltanit ndërmerret kundër Vjenës më 1529 dhe në këtë fushatë Ibrahim Pashait i ngarkohet detyra e kryekomandantit të ushtrisë dhe si bejlerbej i Rumelisë. Ushtria osmane e përbërë prej 120 mijë ushtarësh e rrethon Vjenën. Ushtria osmane e kishte si traditë që fushatat ushtarake ti fillonte në fund të prillit dhe të kthehej në vjeshtë para fillimit të dimrit. Edhe kësaj radhe ajo hoqi rrethimin në tetor dhe kthehet në Stamboll. Këtë radhë osmanlinjtë kishin mbërritur në pikën e fundit më të largët në perëndim. Fushatën e pestë, e cila njihet me emrin fushata e Gjermanisë, Sylejmani e kryen përsëri me Ibrahim Pashain. Si përfundim i kësaj fushate arshiduku i Austrisë Ferdinandi, i cili po luftonte me mbretinë e Hungarisë Janosh Zapoljan për fron detyrohet ti paguaj haraç Sylejmanit në tokat të cilat ishin pronë e tyre.

Fushata e pestë bëhet në Iran. Ushtria osmane niset nga Stambolli në tetor të vitit 1533 për të luftuar kundër djalit të Shah Ismailit, Tahmaspit, i cili kishte hipur në fron pas vdekjes së të atit. Në nëntor të vitit 1534 Bagdadi dhe rajoni i Vanit i bashkëngjiten tokave osmane. Pas kësaj lufte Ibrahim Pashai në vitin 1536 kthehet në Stamboll dhe me intriga të Hyrem Sulltanes ai mbytet edhe pse Sulltan Sylejmani e donte shumë. Pas Ibrahim Pashait që do të përmendet me emrin “i vrarë” për Sulltan Sylejmanin do të fillojë periudha e dytë.

Veçoria e periudhës së parë ishte se Shteti Osman arrin kufijtë e tij më të gjëra. Ndërkohë Barbarosi vjen në Stamboll dhe vihet në krye të flotës osmane. Pas kësaj në Detin Mesdhe fillon periudha e supremacisë së flotës osmane. Aktivitetet e osmanlinjve nuk kufizohen vetëm në Detin Mesdhepor edhe në Gjirin e Basras, Detin e Kuq dhe brigjet e Afrikës Veriore. Në vitin 1538 me 25 shtator flota Osmane i shkakton një humbje të madhe flotës së kryqtarëve në Prevezë. Me Francën nënshkruhet një marrëveshje tregtare për të formuar aleancë kundër Habsburgëve që sundonin në Austri.

Fushatën e 7-të Sulltan Sylejmani i Madhërishëm e bëri në Moldavi, një pjesë e së cilës e bashkëngjit tokleve Osmane. Kur austriakët e rrethojnë Budapestin me 1541 Sylejmani bëri fushatën e tij të 8-të në Hungari. Ai e merr për së dyti Budapestin dhe Hungarinë e shndërron në një provincë Osmane të përbërë prej 12 sanxhakësh. Sylejmani fushatën e tij të 9-të e bën në vitin 1543 në Estregon dhe me austriakët ai bën një marrëveshje paqësore për 5 vjet.

Kur në vitin 1544 princi Elkas Mirza që kishte filluar një kryengritje kundër Shahut të Safavive, Tahmasput strehohet në Shtetin Osman në vitin 1548 Sulltan Sylejmani ndërmerr fushatën e 10-të kundër Iranit. Në këtë fushatë ai merr Tebrizin, Vanin dhe Gjeorgjinë të cilat i bashkëngjit tokave Osmane. Në vitin 1551 ushtria Osmane e komanduar nga bejlerbeu i Rumelisë (që më vonë do marrë emrin Sokullu) nuk arrin të marrë ndonjë përfundim të prerë, prandaj fushata hungareze lihet në pritje. Pas kësaj Sulltan Sylejmani në vitin 1553 ndërmerr fushatën e tretë kundër Iranit që për të do të ishte fushata e 12-të. Gjatë kësaj fushate si rezultat i intrigave të Hyrem Sulltanes vriten princat Mustafa i lindur nga një nën tjetër dhe djali i vogël Xhihangiri. Djali tjetër i Sylejmanit, Bejaziti ikën në Iran por edhe ai nën presionet e Sulltan Sylejmanit vritet së basku me djemtë e vet. Kështu Selimit i hapet rruga për në fron. Në fushatën e fundit përsëri në Iran nënshkruhet marrëveshja e Amasjas dhe pas kësaj midis shtetit Osman dhe Iranit vendoset një status quo.

Në vitin 1566 Sylejmani ndërmerr përsëri fushatë e cila për të do të ishte e 13-ta dhe e fundit. Ajo bëhet në Zigetvar por me 7 shtator të vitit 1566 Sulltan Sylejmani vdes. Sokullu Mehmet Pashai e merr Zigetvarin me 8 shtator por fsheh vdekjen e Sulltanit. Me 30 shtator të vitit 1566 Sulltan Selimi i 2-të del në fron. Në kohën e Sulltan Sylejmanit të Madhërishëm Shteti Osman arriti pikën më të lartë të zhvillimit në fushat politike, ushtarake dhe kulturore. Në shkëlqimin e kësaj periudhe kontribuojnë edhe arkitekt Sinani, poeti Baki, miniaturisti Nigari, shkencëtari i fesë Ebu Suud si dhe kapitenët si Piri Reisi dhe Barbarosi.

Në punishten e topave të shtetit Osman derdhen topat 20-22 tonësh. Portet e Bririt të Artë dhe të Gallatasë shndërrohen në portet më të gjalla të Detit Mesdhe. Në kohën e Sulltan Sylejmanit janë ndërtuar shumë ura, ujësjellës, xhami, karvansaraje, banja turke e spitale që arritën ti rezistojnë kohës deri në ditët e sotme. Midis këtyre veprave më madhështore është xhamia e Sylejmanijes me bibliotekën e saj të cilat akoma shërbejnë edhe sot. 

Advertisements

Etiketa: ,

About njihvetveten

Simple me!

159 responses to “Jeta dhe veprimtaria e Sulltan Sulejman Kanuniut (pjesa I)”

 1. ENES KAIM KAMBERI says :

  une mendoj se sulltani ka bere pune te shkelqyshme PER FENE ISLAME

 2. anna says :

  edhe un mendoj se selltani e ka bere pun te shkelqyshme PER FEN MUSLIMANE ANNA

 3. lana says :

  per mendimin tem asht ni sulltan qe as emrin sja vlen me ja permen, nen ndikimin e ni sllaveje me i myt njerzit ma besnik, familjen me mun. Qfar muslimanizmi asht ky.

  • Miri Ismaili says :

   Shum mir e ke!!! BravO!

  • tringa says :

   Po a po beson ne nje filum a ?

  • endrita says :

   nese sulltani esht musliman e muslimani nuk i mbyt njerzid me shpata e mi djag shtepit nuk i ka hije nj muslimanit mendimi jem

   • endrita says :

    hyrrem mbyte merdivanen sikur prinqashen

   • naseri says :

    sulltani ishte nje prej udheheqsve me te mire islam kjo tregon nga faki se ne ate kohe shtetei islam ishte aq i fort sa sot shteti i amerikes ishte rezultat i tij dhe i babait te tij .Ktu kisha pas deshir qe udheheqsit tan ish dasht me pa te pakten ket film po jo mu koncentrue ne harem ku une nuk shoh asgje te keqe po ate duhet ta kuptosh drejt e ka mundsi per keqkuptim .por sa i perket shtet formimit dhe shtet udheheqjes ai ishte shebull

  • RIENDR says :

   mos i beso ketij seriali se gjith historia ke parasysh jan veprat e myslimaneve dhe mysliman kan qen kta dhe myslimant nuk bejn ksi gjera sulltani nuk i ka ndegju grat cfar thojn jasht haremit, dhe 80 perqind nuk jan te sakta ne serial ose me mir te them ne haremin qe shfaqet ne serial grat kan qene te mbulune etjera etjera.PER MENDIMIN TIM TA PERMENDIM NJE EMER TE TILL TE NJE NJERIU KAQ TE MADH JEMI SHUUUUUUM TE VOGEL .

  • nita says :

   Sylejmani nuk e mbyt Ibrahimin ne ndikimin e Sulltaneshes Hyrrem po ai fjalimi i ti e mbyte ju kujtohet fjalimi i Ibrahimit ne shtepin e vete i ulune ne karrik me dy luan anashe ku thote une e sundoi boten osmane dhe as nji vendim nuk miret pa mu bile edhe Sulltani pa e miratu une vendimin ai nuk e merre e Hyremi kujdeset vetem qe keto fjale te bin ne dorre te Sulltanit te na thojne qa ta bon goja sta bone kerkushe e ati vet goja ja bone se e shpall veten sulltan do te shifni ne epizodat e ardheme qka e shtyn sulltanin me mbyt IBrahimin ai sillet keq bile me te gjithe njerzit tjere ,e sa i perket Mustafes ai ashte i zot e ka qen edhe luftar i mire thot historia po qa ka pas te keqe edukaten e nanes ka ndiku shum keq ne te

  • ana says :

   keshtu mendoj edhe une .sulltanesha hyrrem eshte bere e famshme per ligesite e saj sepse mendojeni ajo beri qe te vriteshin djemte e vet vetem per pushtet dhe ja arriti.hyrremi vrau mustafain ,pra vuri te atin kunder te birit.Tani me thoni ku e gjeni te miren tek sulltanesha hyrrem?

  • arianiti says :

   edhe un mendoj ashtu si ju aj ka qen gjakpirs i femive te vet

 4. dona says :

  shum i mir filmi veq vazhdoni

 5. dona says :

  shum i mir veq vazhdo sulltanesha hatiqe

 6. yllka says :

  hyremja ma e bukura

 7. dona says :

  mir e ke lana qfar muslimani eshte ky

 8. idriz veliji says :

  Me princin mehmed cfar bëhet

 9. bunjamin says :

  admin desha ta tregoj se IBRAHIM PASHA MBYTET NGA SULLTAN SULEJMANI per arsye se mendon se do e tradhtoj si prsh sh SKENDERBEU si e ka tradhtuar Per at arsye ja hek koken lana lexo me shum per fen do kuptosh se kush qka esht e verteta e jo filma me kqyr mfal ndoshta te ofendova

 10. perparim rama says :

  je shum i mire

 11. perparim rama says :

  jeni shum te mire po ma te mirt jan
  sulltani hyrremi leo gylniha hatiqja gyl ag ngir kafall ibrahim pash jeni te mir vetum kalonimir

 12. ylka says :

  sulltan sylejman

 13. erza says :

  po na fryet shum sulltani

 14. leonita says :

  mua qe me pelqejne ne kete film jan sulltan sylejmani,sulltanesha hyrem ,sulltanesha hatixhe,ibrahim pashai ,nigar kallfa,leo efendiu,gulnihalja, esma,sulltanesha , ma e keqja edhe ma shtriga eshte mahidevranja . hyremja eshte sulltanesh he bac . kur vjen dita e gjykimit te gjithe do te perkulen para sulltaneshes hyurem <3<3<3<3

 15. leonita says :

  edhe shum i mir o qyky film qe prej pjeses te pare po e shikoj…….. shume e shtir eshte sulltanesha hyrem a

  • anaaa says :

   ohh leunitaa te kam xhan je shumm ee bukurrr ke ta dishh po edhe ti je sii esma ee bukur loqkkk krejtt jan te bukuraa film jan sulltan sylejmani,sulltanesha hyrem ,sulltanesha hatixhe hyremja eshte sulltanesh he bac . kur vjen dita e gjykimit te gjithe do te perkulen para sulltaneshes hyurem <3<3<3<3krejt loqkk jann

   • ela says :

    Sulltanesha Hyrem dote jet mae bukra dhe doti perkunen te gjith asaj sulltanesha hyrem ma e bukra dh femijet esaj jan te bukur,
    sulltanesha hyrem do te jem me bukra

  • adelina says :

   kush ja ka inati hyremas breeeeeeeeee

 16. elbasane says :

  po unsh shum serjal i qelluar

 17. eliza says :

  me te vertet ma von krejt kan me ju perkul sulltaneshes hyrrmmmmmmmmmmm

 18. eliza says :

  ishlla dek sulltani ma von edhe para hyerremit me ju pekul krej ma von e sheh mahidevranja se kush asht hyrremiiiiiiiiiiii s ka ma e mir se hyrremi veq po ju mshel gojen te gjithve i lumt sulltaneshes hyrrem ma von ken me thirr [[[[[ resul sulltanesha hyrrem ]]] edhe krejt ju perulen heheheheheheheheheh veq vazhdo hyrremmmmmmmmmmmm

 19. pavlo bardhi says :

  ky film eshte super por mua me pelqen me shume garda e sulltanit.Eshte e madherishme

 20. INA says :

  Filmi me i Madh qe mund te jete bere deri me sot …
  Hallall Pushtimit Osman ne t`gjithe Boten per Fene Islame … ❤

 21. vvv says :

  gabimi ma i madh i sulltanit osht qe i myt djemt e vet edhe ibrahim pashen shehzade mustafa me u pas bo sulltan e kish zhvillu shum ma shum turkijen hyni lexojani jeten e tij

 22. hyreme says :

  ju jeni shum te bukur dhe te mir a mundemi te bomi shok e shoqe shkruje po ose j

 23. dreni says :

  shume keq qe e ka degjue hyremin po mos ta kish degjue tashti kish me vazhdue nje jete te mire

 24. ari says :

  a gjendet titulli i kolones zanore te ketij filmi mr pelqen shume .flm

 25. leonita dhe eliza says :

  eliza dhe leonita, film eshte xhiruar, duke u bazuar ne ngjarjen e vertet, plus asaj cfar keni me rusen hyrem, logjika juaj do ishte tjeterkund

 26. Astriti says :

  Edhe unë mendoj se Sulltan Sulejmani të gjitha ato fitore dhe suksese të perandorisë osmane i ka minimizu me lidhjen e tij me skllaven Hyreme i cili i shtyrë nga intrigat e saja i vret edhe fëmijët e vet gjë që është e pafalshme dhe brutale. E kjo ja humb gjitha vlerat Sulltan Sulejmanit..

 27. KaMiShi says :

  S Per Mendimin Tim Sulltan Sylejmani Asgje Ska Qen Vetum Ni Okupator i Njejt Si SerrboSllavet Dallimi Mes Osmanlive dhe Serrbeve Esht Feja 500 Vite Na Kan Sundu Osmanlit Serrbet 100 Vite Per Mua Kan Qen Jan Dhe Do Te Mbesin Armiq Te Popullit Shqiptar (UJKU QIMEN E NDRRON ZANATIN SE HARRON) Mos e Mashtroni Veten Me Tregime Te Rrejshme Dhe Filma Pa Atdhe Dhe Shtet Super Te Fort Asgje Nuk Ka Per Fund Ju Them: Bukuria Esht Diqka Shtazarake Nese Nuk Bashkpunon Me Mendjen – Kush Perdor Shum Lug Ne Fund Jet Me Gishta Ne Goj Ipavler – Armiku i Vjeter Edhe Nese Te Behet Mik Per Ty Esht Prap AMIK.

  • RIENDR says :

   MORE KAMISH QE SDIN KURGJA SERBET TA KAN HEK KRYET SE SHKA MA ORTODOKS A TURQIT KAN DESHT ME PAS TE GJITH NJEREZIT NE BOT TE DREJTA DHE SIQ E DINI NE KEMI QEN KATOLIK TE FELLIQUR ME KRYE SKENDERBEUN TRADHTARIN MYSLIMAN NE KEMI QEN ARMIQ TE MYSLIMANIZMIT SI GJITHMON KATOLIKET DHE FETE TE TJERA OSE NE REALITET TE PAFET KAN MASAKRU NJEREZ TE PAFAJSHEM DHE E KAN BERE VETEM PER QEF SE KAN MUNDUR,POR PERANDORIA OSMANE KA QEN GJITHMON KUNDER KETYRE ATA JAN MIQ VELLEZERIT TAN QE NA KAN NDIHMUAR GJITHMON POR KTA NEPER SHKOLLA MESOJN SE JAN ARMIQ POR NE REALITET JAN MIQ NE E KEMI FENE TON QE PREJ KUR KA FILLU TE SHFAQET ISLAMIZMI PREJ KOHES SE PERANDORIES OSMANE NE E KEMI MARRUR ME DESHIREN TONE SIQ EDINI TE GJITHE KAN PASUR TE DREJTA TE FESE DHE TJERA NE TOKAT OSMANE.NE KOHEN E PERANDORIS OSMANE I KEMI PASUR 5 VILAJETE NDERSA TASH 5 SHTETE LLOM MES VETE SI PASOJ E KUJT E LARGIIMIT TE PERANDORIS OSMANE

 28. enisa says :

  sulltanesha hyrrem dot jet ma e madhja prej krejt sulltanesha ve dhe fëmijet e saj dot jet sulltani mehmet ndersa të tjeret dot jen si ibrahimi pasha

  • Me rrespekt ; Mimoza says :

   Me falni , por filmi është i shkelqyer , por një gjë qe vashdimisht po me shqetëson është se nuk mund ta perkufizoj fundin e tij , kerkoj nga ju qe te me ndihmoni ….

 29. lina says :

  sulltanesha hyrrem ma e mira osht te duash shummmmmmmmmmmmmmmm

 30. ana says :

  edhe sikur boten ta kishin shtruar me flori me duart te lyer me gjak te dy hyrrem sulejman kurr sdo gjejne paqe

 31. ana says :

  ju kane verbuar bukuria e aktoreve dhe aktoreve po a shikoni se me cfare menyrash eshte mbajtur kjo dashuri ne kembe a i falet nj mysly mani te vertet te vrasi gjakun e vet te vrasi te miren dhe te mbaj te keqen duke u manovruar nga shejtani me fytyre engjelli po ju them nje te vertet zoti eshte i madh por keto qe ju admironi e pelqeni ai si pelqen .ne emer te tij jane bere shume luftra po a i donte ai apo njerezit te etur per pushtet qe su dridhej dora te vrisnin gjakun e vet . une nuk e admiroj dhe e pelqej .por jemi njerez .m0s admironi dashurin qe mbahet nga vrasjet dhe manipulimet por admironi dashurin e vertet.

 32. life says :

  sulltan sulejman asht turk ju pse e muret kete ju jen is hqiptar ato ja turk po ju s ju qjan ta mirni ket filmin e sullatn sykeman une e kam nene prej gjermanie po baeben turq e kam artist jep filma me filmn e ullatn sulejamnit por une gjyshen e abbes plak ketu e kam ne macedoni
  life rexhepi

 33. life says :

  sullatn suljemani ka qene nje luftar shum i mir po po kanotin e kan pat hurrem sullatan vajzae saj mihman sullatn sulltan memet sulltan mustaf a dhe sulltan sulejman

 34. life says :

  ju falemedroj shum

 35. saimir says :

  Filmi qe po jepet ne tv shqiptare dhe ato te huaja nuk tregon as 20 perqind te jetes se vertet te Sulltan Sulejmanit. Pjesa tjeter pra 70 perqind e filmit eshte mveshur me petkun modern por qe eshte hedhje balt dhe shqifje mbi kete sulltan.Jeta e tij me shume ka shkuar ne lufra dhe ne perhapjen e islamit dhe nuk ka kaluar shume kohe ne hareme sic e shfaq filmi ne tv. Flm prof.Bledi qe ke hedh pak drite mbi te verteta e tij .saimiri

 36. trendelina says :

  me kan si hyrremi i kisha mbyt ibrahimin edhe mahidevranin at shtrig

 37. bajram bujari says :

  qdo sundim apo pushtim e ka nje kup ku shperthen dhe dalin te bamat e kqija se njeriu mbushet haram dhe ate e perjeton nje dit ende pa shkuar ne boten tjeter kete e kan perjetuar te gjith sundimtaret

 38. Berta says :

  Jam kureshtare te dij per fundin e tij?

 39. rialda says :

  filem ma te mir si qet filem kurr nok kam pa po me fe islame gjyksin jesht nuk duhet me qit

 40. dona says :

  hyremm esht nje vajz e cila nuk ka sitla me te bukur si ajooo te du shum hyremmmmmmmmmm

 41. life says :

  ne duhet ta bajm fejn ton uislam

 42. life says :

  sulltan suljeman ka qjen nje luftar imir dhe hurrem sulltan

 43. ana says :

  vertet ka qene nje luftetar i zoti nje prijes i zoti nje poet nje njeri i drejte por ketu ne kete filem po flitet vetem per hyrremin e jo per sulejmanin po flitet per intrigat e hyrremit e jo per sulltanin e madherishem po flitet per haremin dhe per vrasjet e shkaktuara nga hyrremi e jo per prijesin e zoti po flitet per egoizmin ambicjen e dashuris se madhe te sulltanit nga ja shifni te mirat hyrremit?

  • dodo says :

   hyrremi shkin e vertet

   • luani says :

    hyremin nuk e dua fare ne film sepse ajo asht tradhtore dhe gakpirse e vertet nuk e dua tradhtin sna nevojitet fare njeriu tradhtor mjeri ai qe e ka gruan tradhtare e eeee hhhhhh shqiparet e shkret edhe filmat e turqve po na duhen e grat tona po shkollohen si me na mbyt ne e nanat tona e kon kemi eeeehhhhh hhhheeee hhhheeee

 44. xona says :

  sulltani e ka ber nje unaz vetm per hyrremin dhe e do shum sepse
  mahidevranin jo ajo ban keshe po kesh ahhah por sulltani e do hyrremen shum shummm dhe merimahjn e dremt e vet

 45. Ganja says :

  Mete vertet ka komente te shumta,por kur te vije dita e gjykimit sdo ju perkulemi hyremes siq thoc ca te tjer por Allahut…keni kujdes,sulltani nese eshte aq mendje preht siq parashihet sduhet te behet pre e intrigave te hyremes…ambicia ti verbon syte, mendjen…nuk eshte e shenjet hyrremja…ju pershendes duke ju lute mos e ngritni ma larte nje skllave se Allahun

 46. ana says :

  dashuria nuk gjykohet por adhurohet , thone qe kur dashuron nuk duhet te kerkosh te falur a eshte e drejte qe ne emer te dashurise te vrasesh ?.a eshte e drejte qe ne emer te dashuris te mbytesh femijet e tu? une nuk po the qe telenovela seshte e bukur eshte shume e bukur por e verteta eshte e hidhur o njerez

  • blerim says :

   ky ka ka qen nje njeri i poshter nje tiran qe ka mbyten nene e vete fmeijet e vete grujen e vete per nje ruse edhe nuk mundet em qen kur ky musliman e as mbrojtes i islamit se ne islam nena eshte mbi te gjitha e jo nje kurve si hyremja per te cilen ky far sulltani am ma mire me than ky far Plehi i ka mbyten te gjithe edhe nene edhe fmeijen e vet marr ishalal alahi e djeg me yjarr te xhehnemit se ky vetme qa e flliq fejen islae e jo qe i ban nder kesja te bukure feje .

 47. Kossovare Krasniqi says :

  hyremja ma e mira edhe ma e shtira une mendoj se hyremja eshte duke ber cmos dhe duke lufuar per dashurin qe ka ndaj sulltanit

 48. ana says :

  NUK JA VLEN TE SHKRUASH ME OPINIONE PER SULLTAN SULEJMANIN SEPSE UNE PO SHIKOJ VETEM ARRITJRT E SULLTANESHES HYRREM

 49. avni says :

  Eshte nje telefilem shume i ndjekur per realizimin qe i kane bere dhe rolin qe luajne aktoret te cilet interpretojne me shume finese .

 50. oriona says :

  ca thoni o

 51. oriona says :

  hyremja eshte si shpirt ajo vuan e shkreta nga rrenget te assaj shtriges mahidevranes dhe te asaj idjotes nene sulltanesh mahidevranja dhe nena e sulltaneshave jane idje shtriga une si shoh dot me sy kush eshte si shpirt dhe e mir hyremja dhe niga

 52. albulena says :

  Very Very beautiful…sulltan sylejman with hyrem love so much… not wrong….. ❤ ❤

 53. dafina says :

  un mesova edhe nje xhe te vlershme

 54. ana says :

  ore aktorja eshte e bukur dhe luan bukur por a lexoni histori ju apo ja fusni kot .hyrremi po vuan shum ne fakt nga intriga e atyre te dyjave .dhe e ka nxjerre sulltanin tama leshko kini te drejte.aman

 55. ana says :

  vazhdoni se mir e kini e keqja gjithmon terheq

 56. Ana says :

  lexoni pak historine qe te merrni vesh tamam se cfare ka ndodhur. Sulltanin duhet ta gjykosh ne kushtet historike kur kane jetuar. merita e tij eshte se vendosi ligje ne turqi, mgjs filmi nuk e trajton shume kete aspekt. Ne kohen e tij Turqia arriti kulmin e pasurimit dhe te rregullave. po ashtu ai theu nje zakon shume te vjeter, qe arriti te martohej, aq me teper me nje ish skllave, per hir te dashurise. Sulejmani ishte shume perparimtar, shume i drejte, me shume kulture dhe jo i djalllezuar. Por sigurisht qe shume gjera qe ai bente nuk jane te pranueshme per mentalitetin e sotem, por te mos harrojme qe keto kane ndodhur 500 vjet te shkuara. Ne ate kohe jo vetem myslymanet, por edhe katoliket synonin te zgjeronin territoret, i tille ishte koncepti, dhe ai kete pune beri, pra kjo nuk ka lidhje me fene. Dhe ashtu sic e thote edhe ai vete, fuqia dhe pushteti te erresojne syte, njeriut nuk i punon me llogjika, dhe per kete jemi deshmitare qe ndodh edhe ne ditet e sotme gjithandej. cfare nuk bejne pushtetaret per te mbajtur pushtetin, korrupsion, vjedhje, por ne menyra me “moderne”.
  sa per ate pyetje se cfare ndodh, Ibrahimin ai vertet e vret, po ashtu edhe Mustafain (megjithese jo ai personalisht, por me urdher te tij), por vrasja e Ibrahimit sidomos, qe thuhet te jete edhe nen influencen e Hyrremit, e beri qe te mendohej shume dhe u be pishman qe vrau mikun e tij me te mire. vitet e fundit te jetes nuk mund ta hiqte nga mendja kete dhe beri nje jete te vecuar. Hyrremi vdiq perpara nga semundja, Mehmeti po ashtu nga semundja. Sa per intrigat e haremit, me siguri qe ne film perdoren per ta bere filmin me terheqes, dhe besoj ja kane arritur qellimit. Personalisht e ndjek me shume kenaqesi.

 57. cool articles about health says :

  Good day! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 58. ana says :

  historia shkruhet si ti doje qefi shkrimtarit

 59. Benito says :

  What a information of un-ambiguity and preserveness of
  precious know-how on the topic of unpredicted emotions.

 60. blansa says :

  sulltan sylejmani eshte musliman shumi fort vetem nete vazhdon ne kit filem keshtu

 61. RIENDR says :

  Sultan Suleymani ka qene nje njeri suhume i menqur shum i drejt si i ka hije myslimanit askend nuk e ka lene pa pune ose pa buk ia ka siguru shtetit te vet ka qene punetor dhe i fuqishem.Te gjithe njerezit nen pushtimin e sulltan Suleymait kan punuar dhe kan pasur te drejtat per zgjedhjen e fese jo vetem te sulltan Sulejmani por te te gjithe sultanet e tjere .Por prandaj ky nje njeri shum i madh eshte me i permendur dhe duke e shfaqur ne serial te cilin po e ndjekim ne rtv21.Ky veqohet prej sultaneve te tjer sepse ka arritur kulmin e zgjerimit te tokave osmane arritje arsimore etj.Ndersa sa i perket ketij seriali aty ne fillim te seriait shkruan se ngjarjet dhe karakteristikat ne ket serial jan te pershtatura ne histori,kjo eshte nje genjeshter te cilet mashtrohen te dobetit ose budallenjt,te dobetit se jan te dobet ne fe ,esht shum e thjesht ai eshte nje mysliman dhe falet si ka mundesi ti beje ato gjera qe flisni me lart ëëë.Ky eshte nje njeri shum i madh.Eshte shum i mir dhe i drejt.Ne serial nuk jan vetem 20 perqind te sakta ndersa 80 jo te sakta pershkak se disa data nuk mund ti ndryshojn edhe disa tjera jane te sakta por ato qe nuk i ben nje mysliman nuk jan as ne fim, por armmiqet e myslimaneve e kan bere filmin dihet kush jan qifutet ose te pa fete ose(shiitet te pa fet) jane edhe armiqet te tjere me nje fjale te PA FETE.SEPSE FE JA E VETME E VERTETA ESHTE FEJA ISLAME.NESE DEshironi te dini me shum kyquni ne youtube dhe shkruajeni -sulltan sylejmani hoxhe metush mehmeti –

 62. mirusha says :

  sulltan hyrrem ma e mira aty veq kush ja ka inat sidomos sultan mahidevran ibrahim pasha mendojn se munden me i dal ball hyremes kot

 63. winrar download free says :

  This is a great little place, I can’t believe that I didn’t stumble upon it earlier

 64. ttrhehreer says :

  hyrremja osht ma e bukura pranone bre

 65. ttrhehreer says :

  Sultan Suleymani ka qene nje njeri suhume i menqur shum i drejt si i ka hije myslimanit askend nuk e ka lene pa pune ose pa buk ia ka siguru shtetit te vet ka qene punetor dhe i fuqishem.Te gjithe njerezit nen pushtimin e sulltan Suleymait kan punuar dhe kan pasur te drejtat per zgjedhjen e fese jo vetem te sulltan Sulejmani por te te gjithe sultanet e tjere .Por prandaj ky nje njeri shum i madh eshte me i permendur dhe duke e shfaqur ne serial te cilin po e ndjekim ne rtv21.Ky veqohet prej sultaneve te tjer sepse ka arritur kulmin e zgjerimit te tokave osmane arritje arsimore etj.Ndersa sa i perket ketij seriali aty ne fillim te seriait shkruan se ngjarjet dhe karakteristikat ne ket serial jan te pershtatura ne histori,kjo eshte nje genjeshter te cilet mashtrohen te dobetit ose budallenjt,te dobetit se jan te dobet ne fe ,esht shum e thjesht ai eshte nje mysliman dhe falet si ka mundesi ti beje ato gjera qe flisni me lart ëëë.Ky eshte nje njeri shum i madh.Eshte shum i mir dhe i drejt.Ne serial nuk jan vetem 20 perqind te sakta ndersa 80 jo te sakta pershkak se disa data nuk mund ti ndryshojn edhe disa tjera jane te sakta por ato qe nuk i ben nje mysliman nuk jan as ne fim, por armmiqet e myslimaneve e kan bere filmin dihet kush jan qifutet ose te pa fete ose(shiitet te pa fet) jane edhe armiqet te tjere me nje fjale te PA FETE.SEPSE FE JA E VETME E VERTETA ESHTE FEJA ISLAME.NESE DEshironi te dini me shum kyquni ne youtube dhe shkruajeni -sulltan sylejmani hoxhe metush mehmeti –

 66. Repairs computer says :

  This is truly fantastic! Thanks for putting this out there!

 67. gay says :

  whoah this weblog is wonderful i like reading your articles.
  Stay up the great work! You recognize, a lot of persons are looking around
  for this info, you could aid them greatly.

 68. elmedina says :

  OJ Mahidevrane Mbyte Hyremin Mahidevrane Je SHum E Bukur Mahidevrane Te Dua SHummmm

 69. Alejandrina says :

  My brother recommended I may like this blog. He was once entirely right.
  This put up truly made my day. You cann’t consider just how so much time I had spent for this info! Thanks!

 70. ana says :

  ka qene i miri te tjereve dhe i keqi i vetes

 71. meaning of life says :

  I know this website gives quality based articles and additional material, is there any other website
  which presents these data in quality?

 72. edini says :

  Me falni por nuk dini te verteten per sulltanin lexoni pak libra feje dhe historie sulltanit ika kaluar jeta ne kal duke luftu dhe ka punu me drejt per ate superfuqi kaqe

 73. dren says :

  sulltan sylejmani i cili beri reformat ma te medha ne perandorin osmane,dhe duke e mbajtur emrin sulltan dhe njekosisht edhe kalif meriton nje popullarizim ne mbar turqin .per te folur per veprimtarin e tij ne skenen luftarake edhe ne skenen mbreterore pa dyshim evropianet kot nuk e kane quajtur sulltan i madherishem. ai edhe pse ishte i martuar me la rose kishte nje respekt nga mbar populli i tij.po ashtu ky sulltan kisht edhe ane negative sepse prej ketej e te mas gjakmarrja dhe vllavrasja ishte perhapur ne mabar pushtimet e perandoris osmane.gje qe ndikuan ne trojet shqiptare deri ne ditet e sotme.

 74. Gresa says :

  Hhahahhahah sa mir pja bojkan ibrahimit

 75. beqiri says :

  po qka behet me princin mehmet

 76. Flaka says :

  e more shqiptar, ky far sylejmani i turqis ju ka vrare dhe okupuar ne menyren me te vrazhde tokat shqiptare- deri sa ase fjale nuk munden te shkruhen ketu.
  e tani, ne, ne liri, ne shek. 21. e shofim vrasesin dhe sherbetorete e vete kriminel ne tv shqiptare per te perkujtuar baballaret tan.
  amanetin e baballareve e kemi shkel me kebe dhe kurr fate skemi me pase!!!

 77. faruk says :

  sulltan sylejmani ka qe figura me e rendesishme e asaj kohe qe ju kan frigu gjitha principatat krishtere ai e ka pas kohen e vet ka sundu tash se e kem pas fatin e pushtimit ij na skem faj kerkush se sjem ka popull qe i bajm ball nashta me pas marr ervopen sulltani i madherishem e kish sundu edeh boten ku me dit qfar epoke ishim sot noshta edhe me shum sene pozitive si pp.sh sish kan prostitucionui,droga,etj po edhe ato pozitve p.sh shkenca edhe punimet teknike etj tash faktori njeri ket epok veq menon thellohet mendime nashta at her skish pas vakt per kto sene se e kish dhan jeten per shtet luftra se pa luft nuk ban kjo jet

 78. Oksina says :

  Sullrtanesha hurrem esht ma e mira pavarsisht se asaj ju kundevin krejt edhe sylejmani esht trim

 79. agnesa says :

  hyremit pershka mju perkul i perkulna veq allahit e pranoj se hyremi esht e bukur por ajo sa sulltanesh e vertet mju perkul hej njerez hu allahut perkulnjuni krijusit ton hyrem te du shum je ma emira

 80. ana says :

  ooooo kosovar nvense me kqyr historin e kosoves e kqyrni te turqis

 81. ana says :

  shkoni kqyrni kalan e prizrenit atje ju tregon te verteten se aty kan luftu kosovar me turq

 82. BLERTA says :

  EHHHH I SHKRETI IBRAHIM PASHAI QE E VRAU SULLTANI.SA PER HYRREMIN E KA MENDJEN TE PUSHTETI SE UNE E SHOF DHE FILEM SULLTAN SULEJMANIN.E DYTA NUK SHKRUHET SULLTAN SYLEJMANI PO SULLTAN SULEJMANI.

 83. Fadil Xh.Smirë&Frankfurt says :

  Sulltan Sylejma.i kishte njo grue shqiptare dhe me ta e kishte nji djal e kur u rrit djsli nane tij shqiptarke e urrente baban e fjalit vet Sylejmanin që kishte kriju familje me nji skllave.Nana shqiptare tentoj ta bind djalin e vet kundra burtit vet sulltan sulejmanit ma von sulltani e heton tan jep urdher për me furr djalim e vet dhe para syvre ti e vur ushtrija ti…!
  Kshtu gruja e tij shqiptarka sun arrit me marr frantin…!

 84. lindi says :

  sulltan Sylejmani ka then qe ne pushteti. e tij cdo kush ka te drejt ta mbaj fen e tij por ai nuk ka lejuar gjera te panjerzishme si dehjen etj madje kur ne franc filloi te kercehej dance sulltan Sylejmani ia dergon nje leter dhe mbrettit te frances i thote nese ti nuk do e ndalosh ket kercim do te vij me nje ushtri qe ushtari i par do te jet ne franc dhe i fundit ne stamboll . me pas ne franc nuk kercenin perplot 100vite

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshoje )

Po lidhet me %s

Këtë e pëlqejnë %d blogues: