IG Farben dhe Rocfeller-et ne Luften e Dyte Boterore


Standard Oil Company logo c. 1911

B.K.

IG Farben ( Interessen-Gemeinschaft Farbenindustrie AG) ishte nje konglomerat kompanishe te cilat u bashkuan ne vitin 1925 per te themeluar kete biznes te fuqishem ne prodhimin e kimikateve ne Gjermani. IG Farben ishte kompania e katert me e madhe ne bote pas General Motors, U.S. Steel dhe Standard Oil.

Gjate pushtimit te Cekosllovakise dhe Polonise kompania IG Farben bashkepunoi ngushtesisht me nazistet per realizimin e qellimeve te percaktuara si dhe ato ne interes te kompanise.

Ne 1941 gjate hetimeve te kryera doli se ndermjet kompanise IG Farben dhe asaj te John Rocfeller, Standard Oil ekzistonte nje marreveshje bashkepunimi (ne formen e kartelit). Por hetimet nuk arriten asnjehere t’i shkojne gjer ne fund subjektit dhe keshtu gjerat mbeten pezull, hetimet ndaluan dhe cdo gje iu rrikthye normalitetit.

Keshtu e lene ne qetesi, IG Farben e cila kishte patenten per prodhimin e pesticidit Zylcon B (i perdorur ne dhomat e gazit per mbytjen e cifuteve), furnizoi gjate luftes komanden gjermane me kete lende, duke u bere keshtu bashkepunetore fne humbjen e qindra e mijera jeteve.

Nje tjeter afere qe e lidh kompanine IG Farben me Standard Oil-in e Rocfellereve, eshte edhe fakti se pergjate bombardimit te Londres prej aviacionit nazist, Standard Oli i shiti kompanise IG Farben 20 milion dollare karburant, i cili u perdor nga ky aviacion per te bombarduar e rrafshuar kryeqytetin britanik.

Ky eshte vetem nje shembull i vogel sesi biznesi amerikan financonte te dy krahet e luftes, thjesht dhe vetem per te perfituar sa me shume para.

Megjithate pas luftes ndaj kompanise IG Farben u hodhen akuza te forta per bashkepunim me nazistet, te cilat e cuan kete kompani ne Gjyqin e Nurembergut, ku prej 24 drejtuesve te kesaj kompanie 13 prej tyre u denuan me burgim nga 1 ne 18 vjete. Kompania u akuzua gjithashtu se perdorte pa asnje shperblim, por me force 83.000 punonjes krahu, kryesisht cifute ose te burgosur politik.

IG Farben Logo 001.svg

Advertisements