Përhapja e gjuhëve të dyta sot në Evropë


B. K.

Ne te gjithe Evropen eshte mese normale qe pervec gjuhes kombetare te kete edhe nje gjuhe te dyte te folur prej nje mase te madhe banoresh. Ky fakt vjen si rrjedhoje e levizjeve te shpeshta te kufijeve ne te kaluaren, largimit te popullsive prej nje rajoni ne nje tjeter gjate shekullit te XIX dhe atij te XX, si dhe prej emigrimeve per nje jete me te mire.

Megjithate ne shekullin e XX e sidomos ne fund te ketij shekulli pervijohen disa vija te qarta te gjuheve te dyta te folura ne pjesen me te madhe te Evropes dhe Ballkanit. Nder shkaqet moderne mund te permendin ndikimet kulturore, ato ekonomike si dhe afersite etnike qe keto vende kane pasur ne te kaluaren ose kane ne ditet e sotme. Eshte interesant fakti se si deduksionalisht nxirret perfundimi se Evropa, ky kontinent i vjeter, ka nje larmi kulturash dhe subkulturash te cilat ndikojne dhe kane ndikuar prej shekujsh mbi njera tjetren. Edhe me interesant eshte fakti se nuk eshte vetem anglishtja gjuhe e dyte e Evropes, por jane edhe gjuhet e minoriteteve dhe pakicave etnike ato qe mbizoterojne. Harta me poshte e ilustron qartazi kete fakt te permendur ketu. E ndersa ne Evrope anglishtja nuk mund te thuhet se eshte gjuhe dominuese, ne bote ajo vijone te mbetet e tille. Si gjuhe e dyte ne bote e folur ne vende te tjera eshte frengjishtja, me pas rusishtja e ndjekur me pas nga spanjishtja etj.

Nje fakt qe nuk mund te anashkalohet pa u permendur, ka te beje me Gjermanine, ku turqishtja eshte gjuhe e dyte pas gjermanishtes ose gjuhe e pare pas saj.

Capture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per te pasur nje ide me te qarte me poshte po jap linkun per te gjetur informaticione te tjera ne lidhje me kete teme:

http://uk.businessinsider.com/the-second-languages-of-every-part-of-the-world-2015-7?r=US

 Advertisements